Ontdekbakken zijn een echt stokpaardje bij Pimpernel. Al spelend leren, ontdekken en aan de slag met eenvoudige materialen die met zorg zijn uitgezocht.
Dit sensorisch speelgoed is perfect voor open-ended play en stimuleert de nieuwsgierigheid van jong en oud. Terwijl je speelt, werk je tegelijkertijd aan denkontwikkeling, wiskundig inzicht en de fijne motoriek. Geen regels, geen instructies – gewoon spelen en ontdekken!
De ontdekdoosjes van Pimpernel heb je waarschijnlijk al gevonden in de webshop, maar ik geef je graag nog wat leuke huis, tuin -en keukentips mee om een ontdekbak te vullen.
Een ontdekbak aanbieden kan op verschillende manieren. Mijn eigen favoriet is de Pflisat tafel van Ikea. Deze tafel biedt twee verwisselbare bakken die je kan aanvullen én door de deksels kan je ze ook nog gewoon als tafeltje gebruiken.
Heb je geen plaats, geld of zin om een tafel aan te schaffen? Niet getreurd! Eender welke ondiepe bak met opstaande rand kan al dienen. Denk aan de Samla bak van Ikea of de bakplaat uit je eigen oven. Laat je dus niet op kosten jagen en begin bij het begin.
Hoe warmer het buiten wordt, hoe meer we naar afkoeling zoeken. En hoe kan dat beter dan met een ontdekbak rond ijs? Het enige dat je nodig hebt, is een beetje plek in de diepvriezer voor de voorbereiding.
Neem enkele verschillende afmetingen plastic potjes of bekers en vul deze met water. Beslis nu wat je van vulling wil. Enkele leuke ideetjes zijn; bloemen, legoblokjes, kleine speelfiguurtjes etc. Probeer erop te letten dat niet alles drijft of naar de bodem zakt. Idealiter zweeft de vulling ergens in het midden van het watervolume.
Eens alles bevroren is, kan je de blokken ijs uit de potjes halen en aanbieden in een ontdekbak. Gewoon in de tuin op de grond of in een zwembadje kan natuurlijk ook. Voor wat extra spelplezier kan je een hamer of beitel toevoegen om eens lekker los te gaan.
Met heel eenvoudige materialen kan je al snel heel leuke ontdekbakken maken. Wil je het toch liever mors-vrij? Kies dan eens voor deze zakjes, gevuld met haargel.
Met lege zipzakjes en haargel kan je al meteen aan de slag. Ofwel koop je reeds gekleurde gel, ofwel kan je deze zelf kleuren met voedingskleurstof. Maak van elk kleurtje een zakje en kleef hem goed (écht goed!) dicht.
Je kan de zakjes op de raam kleven, op de vloer of op een tafel voor instant speelplezier. Wil je nog een extraatje? Voeg dan eens glitters, wiebeloogjes of andere platte materialen toe.
Met het verlangen naar een lentezonnetje op mijn snoet begon het idee voor een nieuwe ontdekbak te rijpen; eentje speciaal om de lente te vieren. Een tripje naar de Action later en ik kon beginnen. De eerste ontdekbak die je kan ruiken voor je hem opent, werd deze potpourri bak. In eerste instantie liet ik de kinderen ontdekken met al hun zintuigen. Ik koos drie verschillende zakjes potpourri en mengde ze samen. De verschillende texturen en geuren zorgden voor dagenlang speelplezier. En dat voor nog geen vijf euro.
Gooi na het kerstfeest de lege verpakkingen nog niet weg. Je kan ze namelijk eerst nog gebruiken als aanbod in de ontdekbak. Met enkele strikken en lintjes erbij zal je kindje vast nog uren napret wachten. Qua fijne motoriek is dit een heel fijne oefening op scheuren, proppen maken en nog veel meer.
Om de bak extra interessant te maken, voegde ik zelf ook nog enkele spelmogelijkheden toe. Ik had een tray waar ijskoffies in vervoerd worden. Die ijskoffies moest ik dan noodgedwongen zelf opdrinken natuurlijk. Maar voor mijn kinderen draag ik die last met gemak. Het bleek dat de ballenbadballen perfect in de gaatjes van de tray pasten. Ook een mengkom met een gat in het deksel bleek een hit om ballen in de gooien.
Ga eens op zoek in huis en verzamel alle ballen die je kan vinden. Ik deed hetzelfde en kwam met een heel arsenaal naar beneden. Ik vond onder andere:
Regelmatig begint het te kriebelen en dan kruip ik mijn bureautje in om een ontdekbakje te maken. Zorgvuldig selecteer ik dan de elementen die het doosje zijn eigen unieke karakter geeft. Ik begin met een basis van speelmix. Deze kleur ik zelf met niet toxische verf of voedingskleurstof zodat ook de allerkleinsten al aan de slag kunnen met onze doosjes. Toch raad ik aan om onder toezicht te laten spelen. Ik heb vat op de kleuring, niet op de hardheid en verstikkingsgevaar van kleine onderdelen.
Als de speelmix gekleurd, gedroogd en gemengd is, ga ik shoppen in mijn fantasie elementen. Een astronaut, lichtgevende sterren en een raket en het ruimte-doosje krijgt al vorm. De fantasie elementen vul ik dan nog aan met motoriek bevorderende items zoals een pincet, vulpotjes, een vergrootglas en nog veel meer leuks.
Sommige ontdekdoosjes zijn one of a kind, slechts eentje zit hiervan in de webshop. Andere thema's maak ik onder limited edition. De meeste doosjes hebben maximum 5 exemplaren dus wees er snel bij. Wist je trouwens dat je een ontdekdoosje kan bestellen in een thema naar keuze? Zo bepaal je zélf welk thema of welke kleuren er in jouw doosje moeten zitten.
De ruimte Planten en oogsten Halloween De autobaan Pinguïns
Onder waterwereld Kriebeldiertjes Van rups tot vlinder Carnaval
Deze en nog veel meer thema's vind je in de