Zijn begrippen als 'loose parts' en 'open end play' nog een mysterie voor jou? Of ken je het al wel maar zie je door het bos de bomen niet meer? Ik neem je mee op een avond vol spelplezier, ontwikkelingsdoelen en praktische tips om aan de slag te gaan met dit fantastische materiaal.
Zelf spelen, mee nadenken en vooral heel veel goesting krijgen is het doel van deze workshop. Voor iedereen die met verwondering kijkt naar spelende kinderen, groot en klein. Ook ideaal dus voor leerkrachten of kinderbegeleiders.
Tijdens deze workshop krijg je allereerst de kans om te ervaren hoe het voelt om 'open einde' te spelen. Aan de slag gaan met loose parts zonder vooropgesteld doel, zonder gerichte opdracht. Welke ideeën komen er bij jou naar boven? Op welke blokkades bots je misschien? Welk 'iets' tover jij met 'niets'?
Nadien kijken we naar enkele theoretische kaders rondom open einde spelen. Wat is het juist? Hoe ga je er mee aan de slag? Hoe biedt je de materialen aan en hoe zorg je ervoor dat het geen gigantische rommel wordt? We bekijken de oorsprong en de toekomst van dit soort spelen en besteden aandacht aan de ontwikkelingsdoelen die zich verschuilen achter open einde spelen.
Nieuw voor deze workshop is de aanvullende speel-workshop. Hier kom je samen met je kindje alle geleerde theorie in de praktijk omzetten. Laat je leiden door jouw kadeeke en ontdek welke spelideeën er uit zijn/haar/hun hoofd gevloeid komen. Je zal versteld staan!
Ook mensen die de theoretische workshop niet gevolgd hebben, zijn uiteraard meer dan welkom. Kom gezellig mee op ontdekkingstocht tussen open einde materiaal en loose parts. Speel, ontdek, geniet, samen met jouw kindje, kleinkind, neefje, nichtje of andere speelkunstenaars uit jouw omgeving. Een minimum of maximum leeftijd voor deze workshop is er niet. Jij kent je kindje het best en jij bent de begeleider. Kom dus lekker genieten op maat van jouw kindje. Ik voorzie materiaal voor een zo breed mogelijk publiek.
Ook voor professionelen is deze workshop te boeken. Leerkrachten kleuteronderwijs, kindbegeleiders of anderen die tijdens hun werkdag met 'spelen met kinderen' in aanraking komen. Zoek je nog een praktische invulling voor de pedagogische studiedag of een bijscholing? Een tweetal uurtjes ondergedompeld worden in de wondere wereld van open einde spelen? Dan is deze workshop iets voor jouw bedrijf.
Ook de speel-workshop kan (als verwerking of losstaand) aangevraagd worden.
Loose parts 'van den Aldi', letterlijk dan. Deze set komt namelijk van bij Aldi. Het merk 'Playland' biedt daar sporadisch superleuk houten open einde speelgoed aan. Deze set van 60 houten loose parts inspireerde mijn zoon en mezelf om aan de slag te gaan. We maakten samen mandala's, sorteerden op vorm en op kleur of gaven mekaar instructies om zo tot een echt samen-spel te komen.
Een van de uit te testen materialen op de workshop is de Loose Parts Bag uit de webshop. Deze multifunctionele zak biedt een blanco canvas om aan de slag te gaan én een eenvoudige opruimmethode in één. In onderstaande filmpjes gingen mijn zoon en ik aan de slag met loose parts. We bouwden patronen, aapten mekaar na en ontdekten hoe je in 2 seconden opgeruimd hebt met deze handige tas.
Wist je dat loose parts helemaal niet klein hoeven te zijn? En dat ze ook helemaal niet alleen de jonge telgen van de familie bezig houden? Hier zie je namelijk mijn zoontjes én hun grootouders aan de slag met grote loose parts. Bamboestokken, rekkers en een laken; meer hadden ze niet nodig om met een plan op de proppen te komen. Een kamp kreeg vorm.
Ik trakteer jullie op een kleine inkijk in het leven van Pimpernel. Een leven met een peuter van 2 jaar en een kleuter van 5 jaar. Een leven vol spel en magie. Een leven vol open einde speelgoed. Hopelijk zien jullie na het bekijken van deze filmpjes dat open einde speelgoed heus niet van die ene dure winkel moet komen, dat je geen grote investeringen moet doen. Met een open blik kijken naar wat je al in huis hebt, daarmee kom je al een heel eind.
De Wobbel bijvoorbeeld. Wat op het eerste zicht 'gewoon' een kromme plank lijkt, is in werkelijkheid een heuse speeltuin op zich.
Een wieg, een glijbaan, een autobaan, een loopplank, een bedje, schommel, een tunnel, en ga zo maar door. Ik maakte een spelbundel voor de Wobbel XL, die kan 200 kilo dragen en is dus perfect om met meerdere kinderen te spelen. Of samen met mama en papa natuurlijk. De spelbundel kan je gratis downloaden, onderaan de webshop.
Overweeg je de aankoop van een Wobbel maar twijfel je om de (dure) stap te zetten. Leen dan onze Wobbel XL eens voor een weekje en je weet meteen of jouw kinderen even enthousiast zijn als ik.
Op dit filmpje zie je trouwens ook de ballonbal heen en weer door beeld schieten. Deze vind je ook op de webshop.
Dure aankopen? Helemaal niet nodig. Hier gingen mijn zonen helemaal wild met de 'Ikea-medley'. Niet voor de gevoelige oortjes, maar wel heel lollig.
Een ander voorbeeld om bestaand speelgoed open einde te maken, is door sommige dingen we te laten. Rechts zie je een filmpje waarin ik 'vergat' penselen aan de bieden. Een groot stuk karton dat anders toch weggegooid werd en twee bussen verf. Wie heeft er nog penselen nodig?
Bestaand speelgoed meer 'open einde' maken? Dat door een eenvoudige toevoeging van een open ended material.
Ik hield enkele weken de verpakking van mijn ochtendkoffietje bij bood deze kartonnen doosjes aan bij de autobak. Al snel werden er garages gebouwd, tunnels gemaakt en zelfs enkele bedje voor de auto's die moe geworden waren.
Rechts waren de blokken 'per ongeluk' in een teiltje water beland. Plots werden er geen typische torens meer gemaakt, maar gingen de kinderen op zoek naar andere speelmanieren.
Een specifieke sectie binnen open einde materialen, zijn de dingen die zich lenen tot sensorisch spelen. Dit soort spel is mijn absolute favoriet om verschillende redenen. Ontdek even mee wat we zoal deden de laatste weken.
Weet je nog? Toen je in de lagere school een vulkaan mocht bouwen? Dat je naar de apotheker mocht gaan voor 'natriumbicarbonaat' en dat mama de fles azijn van onder de wasbak haalde? Voor mij was dit echt een 'core memory' en het is heerlijk mijn eigen kinderen dit ook te zien beleven.
Ik nam een pakketje SensoSoep uit de webshop en combineerde dit met azijn, wat voedingskleurstof en natriumbicarbonaat. Het resultaat mag er zijn. De jongens hadden uren pret. Zelf gingen ze nog op zoek in huis wat er nog extra in de 'heksen-kookpot' mocht. Ze vonden enkele loose parts zoals valse diamanten, schepjes en potjes en zeepsop. De keteltjes, pipetten, glitter, valse maden en wormen en meer kwam uit het pakketje SensoSoep.
Soap foam - een echte hit in de zomer of in de badkamer
Meng 1 kopje water met 3 kopjes zeep (ik gebruikte Dreft) en voeg 1 druppel voedingskleurstof toe. Mix op hoge snelheid en zie hoe het schuim zich langzaam maar zeker begint op te bouwen.
Het schuim kan je aanbieden in een teiltje, in een leeg zwembadje of in de badkuip. Enkele potjes en lepels erbij en we zijn weer uren zoet met sensorisch spelen.
Opgelet: bij aanraking met (nog) water verdwijnt het schuim al snel als sneeuw voor de zon.
Wie al eens langs onze webshop is gepasseerd, zal zien dat er heel wat ontdekdoosjes te vinden zijn. Een ontdekdoosje is een thematisch samengesteld doosje dat zodanig gecombineerd is zodat er heel wat ontwikkelingsdoelen mogelijk zijn. Kinderen kunnen zonder opdracht aan de slag en komen zo allerlei dingen tegen dat hen weer aanzet om verder te spelen.
Onderaan de webshop kan je trouwens de gratis tips&tricks downloaden die van pas komen als je kindje is uitgespeeld. Eenvoudige toevoegingen die je al in huis hebt om kindlief weer een zetje in de goeie richting te geven.
Liever toch geen thema-doosje maar nog meer 'open einde'? Kies dan voor een speelmix. Deze biedt je aan in een ondiepe bak zoals de Trofast van ikea of je bakplaat uit de oven. Wat Tupperware en bestek erbij en je bent al vertrokken.
Bied je graag nog iets extra aan bij de speelmix of de ontdekdoosjes? Dan kan een vulvorm een leuke aanvulling zijn.